Boller i ovnen

Etter en litt seig lørdagsmorgen og tungstartet kropp full av leddsmerter, ble det kvalitetstid hos min mor sammen med barna og mannen.
Vi hadde en meget koselig og fartsfylt dag, med baking, glade og fornøyde barn, som også er flinke til å irritere hverandre, men som alltid storkoser seg hos “mommo”.

Det var godt å komme seg litt bort hjemmefra hvor vi tilbringer mesteparten av tiden, da minste barnet har en sjelden blodsykdom som gjør at blodverdiene raskt raser ved viruser, infeksjoner og feber. En liten forkjølelse er nok til å gjøre henne sliten og “hengende”.
Så vi prøver å unngå unødvendig smitte, da vi nå igjen har hatt lange sykdomsperioder der barna har smittet hverandre om og om igjen, og lillemor har vært ganske dårlig.

I tillegg så trives vi alle mann best hjemme, og ute i naturen.
Vi er tett knyttet sammen som familie, og som regel er barna med på det meste, fra matlaging til utearbeid.

Det er viktig for barna å få være med på hverdagslige gjøremål med foreldre eller andre omsorgspersoner, der de lærer, øver, får mer selvtillit og blir mer selvstendige.
De får lov å prøve, og også feile. De får prøve å løse små problemer, og sammen kommer vi alltid som regel i mål med godt humør og mestringsfølelse.

I dag bakte vi fastelavens boller og kanelsnurrer.
Oppskriften fikk jeg av min bestemor i Finland, som igjen hadde den etter sin mor.

Oppskriften gir noen luftige og saftige boller, som forvinner så fort de kommer ut av ovnen 😅

Deler oppskriften her med dere.
Er det noe dere lurer på er det bare å spørre i vei.
Bruker kjøkkenmaskin.

5 dl melk
1 egg
1 pose tørrgjær eller 50g fersk gjær
1,5 dl sukker
2 ts kardemomme
1/2 ts salt
15-16 dl hvetemel
Ca 165 g romtemperert smør

1 egg til pensling

Romtemperert smør, kanel og sukker til kanelsnurrer.

Varm melken til ca 40° (litt varmere enn fingertemperatur).

Rør inn egget.

(Hvis du bruker fersk gjær, rør den i melken sammen med bittelitt sukker)

Bland hvetemel, tørrgjær, sukker, kardemomme og salt i en bakebolle.

Rør melblandinga i melken litt etter litt.
Start med lav hastighet og øk etterhvert.
Når deigen slipper kanten på bakebollen tilsettes romtempererte smøret. Bland godt inn i deigen for hånd før du fortsetter med kjøkkenmaskinen. La maskinen jobbe i ca 10 minutter på middels hastighet.

Dekk bakebollen med plastfolie og la bolledeigen heve til over dobbel størrelse, ca 1 time. Jeg lar som regel deigen heve oppimot 2 timer.

Runde boller
Trill runde hveteboller, og legg de på bakepapir på stekeplaten.
Etterhev ca 30min. Bollene kan heve litt inni hverandre, men det gjør de ekstra saftige og gode.
Pensle med egg.
Stek midt i ovn på 220° i ca 10min.

Avkjøl. Skjær av lokket og sprøyt kremen på. Legg på lokket og sil på litt melis gjennom tesil.

Kanelsnurrer
Kjevle ut deigen til en plate. Smør på rikelig med romtemperert smør, dryss på med sukker og kanel. Rull deigen sammen og skjær i små skiver. Du kan bruke muffinsformer for å holde formen på snurrene. Etterhev ca 30min. Pensle med egg å dryss på litt sukker.
Stek midt i ovnen på 220° i ca 10 min. Avkjøl under bakeklede.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg